Blogginnlegg

«Bli lys!» sa paramedic, og skrudde på lykta.

INNEHOLDER PRODUKTPLASSERING / REKLAME

I skrivende stund går det mot høst. Noen mener kanskje at medio oktober nesten er vinter. Uansett så er dette årstiden hvor luften er litt skarpere og dagene er litt kortere. Dette er tiden hvor de flinke i samfunnet benytter refleksvest når de er ute og bedriver fysiske utskeielser. Dette er også tiden hvor lommelykter og hodelykter finnes frem fra skuffer og skap, for igjen å kaste lys på mørkets skumle skygger.

Jeg benytter både reflekser og hodelykt hele året. Når da spørsmålet kommer: «Bruker du reflekser lykt midt på sommeren?» Da er svaret mitt: «ja, selvfølgelig. På jobb.» Min uniform er krydret med reflekser på strategiske plasser for nettop å bli sett. Jeg ønsker å bli sett like godt på sommer, som på vinter. Ellers ferdes jeg jo litt over alt på jobb, og det er ikke nødvendigvis god nok belysning hvor jeg løser oppdrag.

«Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.»

Confucius
Hverdagen består av å løse oppdrag hvor folk måtte befinne seg. Ikke rent sjelden er pasientene i en slik forfatning at vi må gjøre tiltak før vi kan evakuere og starte transport. Det er ikke lett å gjøre hverken med bind for øynene eller i stummende mørke.
Bildet er hentet fra en nattøvelse.

Hodelykten har vært min trofaste følgesvenn i mange år, men jeg har enda ikke kommet over den perfekte lykt til mitt bruk. Enten er de for store og klumpete, eller for dårlig kvalitet. Noen sluker batteri, mens andre gir for lite lys. Du vil kanskje ikke tro det, men det er lykter som også gir alt for mye lys.

I min søken etter den perfekte følgesvenn, ja og da snakker vi i denne omgang om hodelykt, har jeg vært så heldig å fått lov til å utfordre Milrab.no De var overbevist om å ha den perfekte hodelykt for meg i min yrkesutøvelse. «GAME ON», tenkte jeg og startet letingen.

Jeg satte opp en liste absolutte krav som lykten måtte ha:

DIMBAR:
Har du hørt uttrykket «up close and personal»? Det er nettop slik jeg jobber. Vi kommer tett innpå mennesker, og i dårlig belysning ønsker jeg absolutt ikke å belyse pasienten med en million lumen slik at en kan se helt inn i sjela til den vi skal hjelpe. Tenk deg selv hvordan det er når motgående bil ikke dimmer fjernlysa når dere møtes, eller hvordan det er å få et ellers skarpt lys midt i fjeset. Det er ganske ubehagelig. Derfor er det viktig for meg å kunne ha en lyskilde jeg selv kan regulere lysstyrken på.

VID LYSKJEGLE:
Jeg ønsker å kunne lyse opp hele synsfeltet mitt på en armlengdes avstand, da det er det som er mitt arbeidsområde med pasienter.

VANNTETT:
Jeg bor og jobber på vestlandet, som er synonymt med regn….vannrett…ALLTID!

LETT Å BETJENE:
Dette for å bruke minst mulig kapasitet til å betjene et hjelpemiddel, samt store nok knapper til å betjene med hansker.

LITEN OG LETT NOK TIL Å KUNNE HA HENGENDE RUNDT HALSEN NÅR DEN IKKE ER I BRUK:
Rett og slett for det er her jeg har lykta. Alltid klar til bruk.

Omsider. Etter leting, klikking og lesing kom jeg frem til lykta som skulle passe mine behov, og dagen etter var den allerede på vei i posten fra Milrab.no Lynrask levering er alltid en vinner når man venter på noe kjekt!
Lett som bare det, selv med batteriene i. Bare rett over 100 gram. Dette virket lovende, og hadde her allerede oppfylt et av kravene på lista mi. Lykta har og en IP67 klassifisering som betyr vann og støvtett, så da var to av fem punkter oppfylt.

Tid for operativ bruk, som betyr å bli med far på jobb. Endelig! Med trinnløs regulering av lysstyrke (3 av 5 krav oppfylt) og den videste lyskjeglen jeg har vært borte i (4 av 5 krav oppfylt) var jeg klar for å ta fatt på det kommende døgns oppdrag! Det skulle ikke ta lang tid før lykten skulle i aksjon, inne på et mørkt soverom hos en kritisk syk pasient. En stor av/på knapp gjorde det lett å slå på lyset. Lyktens minnefunksjon gjør at den starter sist brukte innstilling (5 av 5 krav oppfylt). Utrolig praktisk å måtte slippe å trykke gjennom et antall innstillinger før du finner den du skal ha.
«SE HER» sa makker. Jeg snudde hode og berørte lyktens høyre side, og da gikk jeg fra dimmet belysning til full lysstyrke. Ved hjelp av lykten sin POWER TAP funksjon vil den gå inn og ut av full belysning vare ved å berøre en sensor på lyktens høyre side.
Et lite tapp på lykten, så var jeg tilbake til dimmet vidvinkel lys og fortsatte mitt arbeid.

Stor av og på knapp som gjør betjeningen enkel.
Her er POWER TAP sensoren, som man bare berører for å få full lysstyrke. Fungerer like godt med hansker.

Skulle du enda ikke være overbevis om at dette er den ultimate hodelykt, så synes jeg lyktens led-batteriindikator er helt fantastisk. Ut over det har den rødt, grønt og blått led lys. For å sikre at lykten ikke slås på når den ligger i lommen eller sekken, ja så har den selvfølgelig tastelås!

Lyktens batteriindikator vises når lykten tennes på, og vises igjen når lykten slukkes.

Skulle du være i tvil om dette faktisk er et ekte produkt, eller bare en fjern drøm…. ja så er det bare å klikke på linken og se!

Den ultimate lykt for prehospital bruk. KLIKK HER

Vi har alle våre kjepphester, vaner og fokusområder. For meg handler det om å være beredt og klar for de utfordringene jeg blir stilt overfor i min jobb. Den ene siden ved det aspektet er forberedelse gjennom kunnskap, trening og øving. Den andre siden er forberedelse gjennom riktig utstyr og riktig bekledning.

Gå ut i høstens vakre dager og vær forberedt, og ha en opplyst høst!

paramedic_erik

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *