Ukategorisert

Forberedelse til vakt

Bartemannen

I skrivende stund er det fredag formiddag, og om under et døgn mønstrer jeg på helgevakt på ambulanse. Jeg kjenner det skal bli godt å skifte stue, og bryte med denne ukes rutiner. Rutinene har vært skolearbeid, skolearbeid og skolearbeid. Det har også vært krydret med frokost, lunch, middag samt lek. Det er nok ikke bare jeg som har barn hjemme når jeg ikke jobber. Men nå skal det bli godt å igjen ha litt omgang med voksenpersoner på jobb, og å få kommet ut og gjort mitt i situasjonen vi står i.

Som overskriften til dagens innlegg sier: Forbredelse til vakt, ja så har jeg faktisk hatt tid til det mellom utregning av areal, verb, historien om palmesøndag og alle andre hjemmeoppgaver barna har hatt!
Hva kan så jeg forberede meg til hjemme? Listen er lang, men informasjon og kunnskap står sentralt. I samarbeid med medisinsk nødtelefon, 113, så er mine kolleger og jeg ofte det første helsepersonellet pasienter ser ved sykdom eller skade. Om en har koronasmitte har en krav på samme, og like hurtig behandling, som dem som er smittefri. I denne forbindelse er det min oppgave som helsepersonell å være så godt rustet til å gjøre denne jobben så godt som overhode mulig, og i tråd med gjeldende prosedyrer.
I mitt forrige innlegg skrev jeg litt om «veien blir til mens man går», og slik er det jo med situasjonen vi står i nå. Det er stadig endringer, stadig ny informasjon, samt prosedyrer for behandling og smittevern endres. Det gjelder å sette seg inn i hvilke retningslinjer som gjelder i dag, og forsøke å glemme de gamle som gjaldt sist vakt.

Situasjonen er i utvikling, det må vi også være

Daglig arbeides det i ambulansetjenesten med å få ut informasjon til ansatte om det siste nye. Bliksund er en plattform veldig mange i det prehospitale miljøet kjenner til, og er hovedåren for informasjon ut til oss prehospitalt i Helse Fonna. Dette gir mulighet for PUSHvarslinger til den enkelte, som sørger for at alle får tilgang til samme informasjonen rett i lomma.
Her har vi også tilgang til prosedyreverket, og ser lett hvilke prosedyrer som har vært endret siden den enkelte bruker åpnet dem sist.

Gjennom mange år i ambulansetjenesten har jeg bygget meg opp et nettverk som strekker seg over vårt langstrakte land. I løpet av uken har jeg også vært i kontakt med flere av mine kolleger i andre foretak for å diskutere smittevern, prosedyrer og kasuistikker. Dette for å berike min egen kunnskap i situasjonen vi er i, høste tips og erfaringer som vi eventuelt kan benytte oss av på min side av kongeriket. I dagens situasjon må vi stå sammen og yte vårt ytterste på de måter vi best kan, for å holde samfunnet gående.

Mann med bart
Som 18 åring fikk jeg i forsvaret mitt første møte med vernemaske, også kalt gassmaske. Masken skulle være tett for å beskytte oss mot stridsgasser. Som ung gutt satt masken som klistret til et glattbarbert ansikt.
Opp gjennom årene har skjeggveksten tatt til, og blitt en del av min stil. Denne uken derimot, har mitt vakre skjegg måtte bøte som et ledd i min forberedelse til vakt. Hvis en tenker tilbake til tiden i forsvaret, hvor det var viktig å ha en tett maske for å forhindre gasser å komme forbi barrieren, så er nå munnbindet og åndedrettsvernet min nye barriere. Prinsippet er det samme: få munnbindet så tett mot huden som mulig for å få best beskyttelse. Da hjelper det fint lite med et semi-fluffy fint skjegg! Alt som ble igjen etter maskin og høvel hadde gjort sitt, var barten.
Jeg tenker som så: hvis barten funker for Henrik i Team Ingebrigtsen som er en av de raskeste i sin klasse, så funker den for meg også!!

Ha en fin og trygg helg alle sammen!

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *