Blogginnlegg

Hvor vondt har du, egentlig?

I min hverdag i ambulansetjenesten er jeg ofte et av det første helsepersonellet pasientene treffer, og det er da nødvendig med en god undersøkelse for å kunne beslutte hvilke tiltak og behandling som skal iverksettes. Hos den syke pasient benytter vi oss av en internasjonal undersøkelsesmetodikk etter AMLS (Advanced Medical Life Support). Et av elementene i undersøkelsen er å finne ut hvor mye smerter pasienten har.

«På en skala fra 0 til 10, hvor 0 er smertefritt og 10 er den verst tenkelige smerte, hvor vondt har du nå?»

Som paramedic har jeg stilt dette spørsmålet stilt utallige ganger, og igjen fått mange svar som kanskje ikke var dem jeg var ute etter.

Minst 15 svarer den ene, mens den andre uttrykker at dette var vanskelig og ikke vet hvilket tall en skal gi sine smerter.
I kombinasjon med erfaring og et klinisk blikk vil jeg kunne ha en antakelse på hvor pasienten ligger på skalaen. Men nå er det imidlertid ikke jeg som skal bestemme hvor vont pasienten har det, men det er min oppgave å hjelpe pasienten å finne riktig score. Misforstå meg rett, det er ingen som ikke får smertestillende fordi de ikke klarer å rangere sin smerte, men det gir meg en god indikasjon på hvilken effekt de smertestillende tiltak har. For etter en liten stund vil jeg igjen spør hvordan smertene er. Dette for å eventuelt kunne gi mer, og samtidig vurdere effekten av hva som allerede er blitt gitt.

Flere ganger har jeg på fingerspråk prøvd å spørre etter graden av smerte i kombinasjon med å peke meg på magen og si au au. Det er utfordrende å forstå og gjøre seg forstått i situasjoner hvor pasienten er fremmedspråklig. Hadde du vært «flue på veggen» i de situasjoner hvor jeg gestikulerer, peker og forklarer etter beste evne er jeg ikke sikker du hadde klart å gi en god score du heller.

Alise viser frem den ultimate smerteskalaen, og ser frem til å ta denne i bruk.

Den ultimate smerteskalaen
Jeg sitter her med en «dings» i hånda, et slags kort. Kortet har påtegnet et skala hvor på høyre siden er en «sovemann» og på venstre en mann i flammer. På baksiden det at lean_mean_nursing_machine har en finger med i spillet. Da er det bare å ta kontakt med denne herremannen for å komme til bunns i hva dette er for noe.

Ring, ring…..

«Hallo det er Anders»

Hei, er det lean_mean_nursing_machine?
He he, ja det stemmer det!

Hvem er du, lean_mean_nursing_machine?
Hvem er jeg? I korte trekk er jeg Anders Christoffersen 31år.

Tar jeg helt feil om jeg tipper at du er sykepleier?
Det stemmer at jeg er sykepleier, men i tillegg er jeg utdannet hjelpepleier (et av de siste kullene om jeg ikke tar helt feil), jeg er også medisinstudent med lisens. Pleier å si at jeg er snart lege, men sykepleier er nærmest hjerte.

Hva? Tre utdannelser?
Ja jeg eventyrlysten, spontan og rastløs, og har tusen baller i luften til en hver tid. Jeg har gått den lange veien gjennom helsevesenet og nå nærmer jeg meg slutten på legestudiet. 

Hvor studerte du sykepleie?
Jeg studerte sykepleie på universitetet i Stavanger, ferdig i 2012

Hvor kommer «lean_mean_nursing_machine» fra?
Lean mean nursing machine ble skapt i dødtid når jeg arbeidet fast på Stavanger legevakt. Ideen kom under en vakt hvor vi snakket litt om hvordan mange tror at sykepleiere bare driver med omsorg, trøstig og stell. Dette opplevdes langt fra virkeligheten til meg og mine kollegaer. Jeg startet derfor instagram kontoen @lean_mean_nursing_machine for å belyse og drive god PR for sykepleieryrket og de mulighetene det tilbyr. Har forsøkt å være et bidrag til å belyse muligheter og variasjonen en slik bachelorgrad kan tilby. Lean mean nursing machine var det kuleste jeg kom på helt spontant den ene vakten jeg opprettet kontoen. 

Dette kortet jeg har i hånda, hva er det for noe?
Det du holder i hånden nå er nok en ide som ble skapt på en kveldsvakt på legevakten. Meg og en lege diskuterte litt dette at pasienter ikke helt forstår hva 10 i smerte betyr. Som en spøk laget jeg da et laminert A4 ark med en strek fra 0-10, hvor ene enden har en person som sover og andre enden en person som er i full flamme. Denne ideen er nå gjort om til hva jeg liker å kalle den ultimate smerteskalaen. 

Hvorfor har du laget dette?
Det finnes mange gode og forskjellige måter å måle smerte på, jeg ønsket å samle noen av disse på et praktisk lite kort som passer i lommen. Samtidig ønsket jeg å raskt ha tilgjengelig dosering for vanlige smertestillende. Spesielt i akuttmedisinen kan det vært veldig kjekt å ha doseringen for hånden. Laget derfor denne smerteskalen som da har flere måter å måle smerte på ene siden og dosering for smertestillende på baksiden. 

Vent litt….er det du som og står bak «medisinsk referansekort.?
Det stemmer, det er nok min største suksess med over 10 000 solgte eksemplarer nå. Disse kortene ble utviklet etter mye fantastisk input fra forskjellige yrkesgrupper og da spesielt sykepleiere, paramedics, leger og studenter. Tror mye av suksessen her handler om masse input fra forskjellige yrkesgrupper med forskjellig fokus men alltid pasienten i sentrum. Spesielt siden med undersøkelsesmetodikk fikk mye input fra de prehospitale tjenestene. På denne måten tror jeg kortet passer godt blant et vidt spektrum av yrkesgrupper, noe som var hele målet “one card to rule them all” 

Hvor kan folk få tak i disse produktene?
Disse finner du på www.leanmeannursingmachine.no eller litt enklere www.referansekort.no

Noe du vil si så helt på tampen?
Jeg brenner for yrkesstolthet og synlighet, synes derfor det er utrolig kult det jeg ser nå. At stadig flere helsepersonell har instagram kontoen, blogger, twitter etc hvor de stolt viser frem yrkeshverdagen sin, dette er nok mer rekrutterende til yrkene enn alle verdens reklamekampanjer.

Tusen takk for praten, og masse lykke til med kommende prosjekter!

Helt til slutt
Tilbake til den ultimate smerteskala, så er dette et verktøy jeg allerede har fått benyttet meg flere ganger i den korte tiden jeg har hatt det. Jeg opplevde at pasientene kom med en konkret tallverdi som stemte godt med klinikk.

Enda er det ingen som har «sprengt» skalaen og etterlyst noe etter mannen i flammer.

Related Posts

2 thoughts on “Hvor vondt har du, egentlig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *