Blogginnlegg

Kjeledressens oppstandelse

Det skulle en pandemi til før jeg kunne børste støvet av mitt favorittplagg: kjeledressen. Når jeg sier børste støv av, er jo dette bare en metafor. Når kjeledressen for en tid tilbake ble fjernet fra vårt uniformsreglement, ble den pent pakket ned for én gang å gjenoppstå.

I dag tenkte jeg å slå et slag for kjeledressen, plagget som for meg har vært et stort savn de siste årene. Plagget jeg mener er det ultimate arbeidstøyet i ambulansetjenesten. Det er i alle fall MITT ultimate arbeidsplagg.
Etter koronaviruset sitt inntog i Norge har det blitt gjort flere tiltak for å begrense smitte, hvor uniformsfritt oppholdsrom/vaktrom er et av virkemidlene som er satt i verk på ambulansestasjonene i mitt foretak. Rød ambulansebekledning henges i garasjen, og hvitt sykehustøy benyttes i den delen av stasjonen vi oppholder oss mellom oppdrag.

SPEED IS OF THE ESSENCE
Vi har alle hørt uttrykket «hvert sekund teller», og det er derfor det er fastsatt responstider på forskjellige typer oppdrag. Allerede nå er det nok noen som vet hvor jeg vil, og ja det er helt riktig. Hvordan er det med responstiden når vi må bytte tøy før vi kjører ut? Svaret ligger allerede i den skisserte problemstillingen: ja det tar lenger tid når man må bytte tøy, så sant man bruker vanlig ambulansetøy som bukse, pikè, jakke og vest. Men om man benytter kjeledress tar man bare denne på utenpå det hvite tøyet, og vipps er man klar! Dette er basert på egne erfaringer gjennom flere uker i korona krisen.

Hvis vi ser til våre venner i brannvesenet, så har jo de praktisert dette i alle år. De ikler seg utrykningstøy i garasjen før de rykker ut.

Klar til utrykning, mangler bare en inni dressen

ONE GARMENT TO RULE THEM ALL
Når man ikler seg den gule og røde «ARY dressen», tilfredsstiller man EN-standarden klasse 3 om krav til synlighet ved arbeid i og ved vei. Min erfaring tilsier at det krever atskillig fler plagg om man skal få til med dagens ordning med uniformering og utvalg av tøy. Når man ikler seg dressen er man klar til innsats i alle situasjoner. Vi har alle sett bilder fra trafikkulykker hvor ambulansepersonell står i t-skjorte hjelm og hansker. Hva tenker vi om egensikkerhet der? Hva med krav til synlighet? Hva med å dekke til armene når man skal inn i et bilvrak med skarpe kanter og glass? Igjen, du vet hvor jeg vil! Vi må benytte vernetøy, ikke fjase rundt med bare armer. Igjen, se over til brannvesenet på samme skadested. De står i fullt utrykningstøy og hjelm, fordi det er dette som er deres beskyttelse. Det er ikke hver dag de rykker ut på brann eller trafikkulykke, men uansett utrykning benytter de samme tøy. Du ser ikke en brannmann drive hurtigfrigjøring i t-skjorte.

YOU´RE CRACKING UP
Nope, not at all! Ikke en sprekk i mils omkrets, foruten om makkeren sin da! Hvem har vel ikke opplevd å bøye seg fremover, og kjenne den kalde brisen litt nedfor korsryggen. Tskjorten har glidd opp, og den vertikale sprekkens øvre skikt er kommet til syne! Er dette et problem for oss som bruker kjeledress..?? SIR, NO SIR!

FINGERS CROSSED
Jepp, du leste riktig. Jeg krysser fingrene og håper virkelig at kjeledress igjen vil bli et plagg for ambulansetjenesten. I dag er mitt skap fullt av for mange valg i forhold til bukser, pikèskjorter med kort og lang arm. Tynn jakke, tykk jakke, gul jakke, boblejakke…. Gi meg to kjeledresser, så er jeg fornøyd!

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *