Blogginnlegg

Ferie og Jantelov

Ja det er ferie! Velfortjent ferie? Ja det er pokker meg og velfortjent ferie. Jeg kan imidlertid ikke slå meg på brystet og si at den er velfortjent basert på massiv aktivitet på bloggingen, så hva er da grunnen til at siste innlegg er datert oktober 2020?

I min jobbverden driver vi med sortering, eller triage som det heter på fagspråket. Det var en kompis av Napoleon som på slutten av 1700-tallet benyttet det franske ordet «tier» som da er opphavet til dagens triage, som igjen benyttes om sortering og prioritering av pasienter.
Denne sorteringen har jeg måtte benytte meg av da mengden arbeidsoppgaver overstiger min menneskelige kapasitet. Som kjent arbeider jeg 100% i ambulansetjenesten. Jeg har to barn som bor hos meg 50% og en hund. En hverdagslogistikk som til tider krever lure triks i Ludo for å gå opp. Det var nettop i den forbindelse jeg tenkte «jeg har jo litt tid til overs, hva med å studere litt i tillegg?» Et par fag skal jo være overkommelig tross en småhektisk hverdag, men denne luringen startet høsten 2020 på en fulltids internasjonal master. 100% jobb, 100% master, 50% barn betyr da at beinhard prioritering måtte til for å få tiden til å strekke til. Det var derfor jeg bestemte meg for å bytte kjøkken før jul, bare for å tyne det siste ut av den lille tiden jeg ikke hadde igjen. Hadde det ikke vært for at jeg allerede var alene ville jeg nok blitt forlatt på flekken.

Master in Pre Hospital Critical Care heter studiet som arrangeres på Universitetet i Stavanger (UiS), og jeg er nå halvveis. Frem til nå i livet har skolegang stort sett vært gjennomført på gode gamle skippertak metoden, som har generert en god gyllen middelvei når det kommer til resultater og karakterer. Skippertak og det å flyte på gammel rutine er absolutt ikke kompatibelt med masterstudiet, og her gjelder hardt arbeid. Men som en klok person en gang sa: «hard work pays off». Det en legger ned av arbeid får en definitivt igjen! Det har vært beinhardt å kombinere det allerede travle livet med studier. Jeg har virkelig fått kjenne på tiden som ikke strekker til. Har vært et par runder nede i den såkalte «kjelleren» for igjen å samle krefter og bare prøve å levere på alle plan.

Hard work pays off. På starten av 2021 tiltrådte jeg en 25% stilling som fagutvikler i ambulansetjenesten. Jeg fortsetter 25% på legebil og resterende 50% på ambulanse. Jeg er er innsatsleder, og veileder for to lærlinger. Karakterene fra studiet ligger i toppskiktet.
Hvis man vil noe, hvis man vil opp og frem må man jobbe for det. Ingen ting kommer gratis, og ingen ting er en quick fix! Målrettet hardt arbeid over tid er det som gjelder….ja og holdninger. Igjen, ingen ting kommer gratis. En må levere over hele linja!
Hva er vitsen med gode karakterer kan en spørre seg. For studiet i seg selv spiller det ingen rolle, MEN om man tenker videre utdanning etter mastergrad, PhD, så krever UiS snitt på B eller høyere. Om jeg skal studere videre er enda ikke bestemt, men det som skal være sikkert er at jeg skal gjøre alt for å ha muligheten!

Selvskryt? Kanskje det, men hvorfor skal jeg ikke få være stolt over egne prestasjoner? Du har sikkert hørt om janteloven. Aksel Sandemose presenterer denne i sin roman fra 1933, og gir et godt bilde av menneskets iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned. Jantelovens første av ti bud lyder som slik:
1. Du skal ikke tro du er noe

Visst pokker skal jeg tro at jeg er noe, jeg VET jeg er noe. Alt jeg har gjort frem til nå definerer den jeg er. Alt blodet, slitet og tårene (joda, blod i form av papirkutt og flis i fingeren) gjennom målrettet arbeid gjør at jeg kan slå meg selv på brystet og være stolt av mine prestasjoner!

Tilbake til starten: velfortjent ferie? Ja visst pokker! Nå som kjøkkenet er ferdig har jeg jo et lass av tid til å være mer aktiv på skriving og blogging!


Jeg ønsker deg en fantastisk god sommer! Vær stolt av deg selv!

Bloggeren, arbeideren, faren, studenten, influenceren

10 thoughts on “Ferie og Jantelov

 1. Solfrid Nytrø sier:

  Velfortjent ferie 👍 Den kabalen i hverdagen er ikke alltid så enkel men det virker som du får løst den😊👍 Spennende å følge deg.

  1. Paramedic_Erik sier:

   Tusen takk Solfrid! Blir litt smartere for hvert år som går, og da litt bedre å legge kabal!

 2. Elisabeth sier:

  Helt enig, F janteloven, det er lov å skryte av seg selv og være stolt 😁

  1. Paramedic_Erik sier:

   Alt med måte, men litt selvskryt er innenfor når det er fortjent!!!

 3. Torill Holmen Rustadbakken sier:

  Det er kjekt å lese og få se hva du gjør i ditt daglige yrke. Er selv hjelpepleier og har jobbet i over 20 år innen faget, men etter alvorlig sykdom i 2006 og 2009 måtte jeg slutte og ble uføretrygda. Det var tungt den første tiden, men helsa må komme først. Dere i ambulansetjenesten gjør en fantastisk flotte jobb. Har dessverre mange ganger vært avhengig av ambulanse pga min sykdom. Akkurat nå i skrivende stund ligger jeg på sykehuset i Bodø med prolaps i ryggen, «full» av morfinpreparat for å dempe smertene, men likevel i godt humør. Det er sånne som deg vi trenger i ambulansetjenesten. Takk for at jeg får følge deg. Sommerklem fra nord.

  1. Paramedic_Erik sier:

   På vegne av alle kollegaene i det ganske land må jeg få takke for de fine varme ord! Helsa må så absolutt komme først, og du må ha riktig så god bedring og en fin fin sommer!

 4. Ann Helen Pettersen sier:

  Du skriv jo så bra 😊
  Noen får energi og overskudd av å ha mye å gjøre.. du må være en av de 👍💪😊

  1. Paramedic_Erik sier:

   Tusen takk Ann Helen!
   Jeg er absolutt typen som blir lat og daff av å ha lite å gjøre!

 5. Anne sier:

  Alt for mye tekst! Må ha litt flere bilder for å fenge leserne dine 😔

  1. Paramedic_Erik sier:

   Hei og tusen takk for tilbakemelding. Selv synes jeg ikke 700 ord er så mye, men jeg deler absolutt din mening om å legge flere bilder inn i neste innlegg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *